Bindingsværk

Uge 18

1. maj møde i Aulum Mølle 2004

1. maj møder i Aulum, en afsluttet epoke

 

Der var engang

 - at møllen malede bondens korn til mel. Med tidernes udvikling er denne funktion for længst bleven historie og er nu en afsluttet kapitel fra fortiden. 

 Igennem mange år efter fortidens funktioner, led den gamle mølle en hård skæbne for overlevelse. Nogle ildsjæle stillede møllen en diagnose, og fandt hertil noget medicinerende kapital for at redde stumperne. Deres kamp var ikke forgæves. Aulum mølle står nu som et smuk vartegn for vor by, ligesom det nu anvendes til forskellige kulturelle udstillinger. Men – det gamle møllesjæl som kunne vades ind i, med træsko på, er en afsluttet epoke.

 

 Forinden møllerestaureringen var der i mange år fast tradition for at afholde 1.maj morgenmøde i møllen, hvortil fremmødte var en fast stab af interesserede som kom for at udmelde sine budskaber på en international kampdag, og havde hermed et par hyggelige formiddagstimer. Denne tradition er nu ligeledes en afsluttet epoke.

 

Hjemmets store glæde

 Ella vandt kampen mod sin alvorlige sygdom igennem 2 år. Over de første 9 måneder af året 2007 gennemgik hun tre store maveoperationer. Sidste operation på Århus universitetshospital var med varmbehandlet kemo i bughule, samt efterfølgende 12 kemobehandlinger over 6 måneder, på Herning sygehus.

 Perioden under behandlingsprocessen var en streng tid at komme igennem, men ved fælles hjælp af nærmest pårørende og velfungerende sygepleje overvandt vi kampen mod denne alvorlige sygdom.

 Ella er nu igen kommen til kræfter og har været til flere efterskanninger samt kontrolbehandlinger.

 Efter skanning i uge 17, har hun i denne uge 18, været til efterkontrol i Århus, hvor der denne gang var glædelig meldinger for gode røntgenbilleder og ingen bemærkninger hertil. Hun er herfor nu erklæret raskmeldt og kan leve livet efter normale forholde, efter egen ønske.

 Sygdommen kræver fortsat efterkontrol med skanning, som foreløbig er 2 gange årlig.

 Sygdommen som Ella havde pådraget sig, var en af de få som kun forekommer 6-7 gange årlig, og var indtil for få år siden uhelbredelig i Danmark. Herfor udfyldes en nøjeført fortløbende tilstandsrapport for patienters tilstand under og efter behandlingsprocessen.

 

 

Beretning fra Texas, af Elsebeth Lane, Padre Island

 

Elsebeth Lane

 Elsebeth Lane er født i Slagelse, hvor hendes forældre var Minna og Svend Aage Sønderriis. Ved dette har hun slægtsrødder i Sunds og ”Dronninggaard” i Nr. Nissum. Elsebeth er gift med Jim og bor i Texas.

 

 Vores hjemmeside med en del slægtbeskrivelser over samme slægtsrødder, er element for kontaktflade, til efterfølgende mail korrespondance igennem de seneste år.

 

Elsebeth fortæller

 Den ø, vi bor på, hedder Padre Island. Det er faktisk verdens længste barriereø, ca 100 mil lang. Og ca. 60 heraf er Nationalpark. (National Seashore). Vi bor tæt på parkens nordlige indgang, hvilket er en af grundene til, at vi bor netop her. Lige meget hvor meget, her bliver bygget, vil vi stadig have megen natur lige i nærheden.

 Jeg medsender lige et billede af os ved havet, med et typisk olieboretårn i baggrunden. Dem er der flere tusinde af i "The Gulf". Sjovt nok har vi ingen olieforurening fra dem, sådan som vi har meget af i DK fra skibene, der sejler syd om Sjælland.

 

Jim og Elsebeth ved havet, med olieboretårn i baggrunden

 

Vedhæftet artikel fra Texas

 Jeg ved ikke, om dem, der læser dit ugebrev kan engelsk, men hvis de kan, er denne lille artikel om et røveri her på øen i sidste uge morsom at sætte ind i dit ugebrev. Så kan folk desuden få et indblik i, hvordan man takler hjemmerøverier her i Texas... :-) (Men jeg oversætter den altså ikke. Udover at det er for langt at oversætte, forsvinder humoren også ved oversættelsen.)

 Røveren blev ikke såret, andet end på sin stolthed! Coyoter er en slags ulve, som vi har mange af her på øen. De er ikke ufarlige. Det hele skete lige her i nabolaget.

 

Beretning for virussygdommen H1N1  (svineinfluenza)

 Vi har ingen problemer med H1N1 her i Nueches Amt endnu, selvom der er mistanke om nogle ganske få type A influenzaer. Visse samlinger er aflyst, såsom sportskonkurrencer og den slags for at forebygge spredning. I San Antonio, vores nærmeste større by med 1.000.000 indbyggere, har de lukket nogle af skolerne, hvis eleverne havde influenzalignene symptomer. Man venter stadig på laboratorieresultater. Vi får hver dag rolig og fornuftig oplysning om, hvordan det går med virussen i amtet på den lokale nyhedskanal på TV. Her er et link til generel oplysning om influenzaen:

 http://en.wikipedia.org/wiki/Influenza_A_virus_subtype_H1N1

 

 Amerikas kontinent er stort: Til sammenligning dør der hvert år 36.000 personer i kun USA af almindelige influenzaer, trods massevaccineringer.Mexico City har 10.000.000 indbyggere og ca. mellem 17 og 150 er døde af virussen (ifølge sædvanlig upålidelig mexicansk optælling). Man skal huske på, at Mexico ikke har et godt sundhedssystem, og at der derfor kan være flere, der dør der, fordi de i forvejen er svækkede eller ikke har råd til at få den rette behandling. En lille dreng fra Mexico City på kun 22 måneder blev syg på en ferietur til Brownsville lige ved grænsen her 100 mil syd for os. Han blev indlagt dér og dernæst fløjet til Houston, men døde alligevel. - Han var indenfor hospitalssystemet her fra han fik symptomer, og de passede meget på med smittemuligheder.

 

 Medicinen Tamiflu virker i øvrigt imod denne influenza, hvis man tager den tidligt, indenfor de første tre dage. Man skal dernæst tage 2 dagligt i 5 dage. Sygehuspersonalet i vores amt tager 1 tablet dagligt som en forebyggende foranstaltning.

 

 Én god ting, der ser ud til at komme ud af dette, er, at folk bliver mere opmærksomme på at vaske deres hænder og på at gøre bedre rent omkring sig i det hele taget. Noget, der efter min mening har været i alt for lav kurs siden 60erne.

 Mexico har tætte bånd til Spanien, så det er forståeligt at influenzaen først spredte sig dertil.  Og såvidt jeg ved, er det ret populært hos danskerne at tage på ferie i Mexico, så der vil nok også være smitte ad den vej, tænker jeg, for luften på fly bliver genbrugt og smitte spreder sig derfor let til andre om bord på et fly.

 Selvom ægypterne nu bruger influenzaen som en nederdrægtig undskyldning for at slagte alle grise, (da dyret ifølge deres religion er et urent dyr...), så kan man altså ifølge vores nyheder ikke få influenzaen H1N1 direkte fra grisene. Så herovre laves der allerede vittigheder over hysteriet:

 

 

Important Steps to Avoid Swine Flu - don’t do this!

(Vigtige skridt til at undgå svineinfluenzaen - lad være med dette!) 

 

 I slutningen af maj skal Jim og jeg faktisk på ferie til South Padre Island og forhåbentlig et smut over grænsen Mexico. :-) Vi er ærlig talt mere nervøse over de meget almindelige angreb og røverier mod turister end vi er over influenzaen. :-)

Hilsen fra Elsebeth og Jim.

 

Sket 4. maj 2009

 

Ved det royale

Danmark blev i dag en nyfødt prins rigere, ved prins Joachim og prinsesse Marie.

 

Strålebehandling på Herning Sygehus

Herning sygehus kan fra i dag give strålebehandlig for brystkræft. Inden længe kan der ligeledes herved gives strålebehandling for prostata.

 

Slankepille lanceret
En ny slankepille "alli" er i dag bleven lanceret. Landets apoteker er ligefrem bleven bestormet af overvægtige for at købe mirakkelpillen. Eksperter omtaler pillen for værende et overtrospille, som udover en del forskellige mavebivirkninger intet er værd, imod forventning for overfedme.

 

 

Bindingsværk:  - udstedes onsdage (-så vidt muligt)

Tidligere uger:

Deadline:  - senest tirsdag aften

Uge 16

Bidrag for indlæg:  - send med e-mail  =  Kontakt

Uge 17

Index